Poliklinika Šarac

Becse 21220, Toplyai út 70 
Telefon, mobil:
021-6919-194, 063-511-584
Munkaidő:
munkanapokon 13-tól 20h-ig
szombaton 8-tól 15-ig

www.poliklinikasarac.rs

Kardiológia

Az orvostudomány azon ága, mely a szív- és érrendszer betegségeivel foglakozik.

A következő diagnosztikai eljárásokat veszi igénybe:

-kardiológiai vizsgálat – EKG, vérnyomásmérés

-echokardiografia - szívultrahang

-holtervizsgálatok – a szívritmus és/vagy a vérnyomás 24 órás vizsgálata

-ergometria-terhelési teszt

Kardiológiai vizsgálat

A kardiológiai vizsgálat a fizikális vizsgálat mellett, EKG vérnyomás- és pulzusmérést foglal magába. Emellett szakorvos elemzi a különböző rizikófaktorokat (magas vérnyomás, magas vérzsírszint, cukorbetegség, túlsúly, stressz) melyek mind fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

Echokardiografia – szívultrahang

Olyan ultrahangosn eljárás mellyel a szív kamrarendszere jeleníthető meg, ezáltal elemezni lehet a szívizom és a kamrarendszer állapotát. Fontos információkhoz juthatunk általa a szívizom állapotáról, a szívbillentyűk esetleges rendellenes működéséről, emellett segít a veleszületett- és szerzett szívhibák diagnosztizálásában és követésében.

Szívritmus holter

A szív ritmusának 24 órás követését és lejegyzését majd későbbi elemzését teszi lehetővé. Segítségével diagnosztizálhatók a különböző ritmuszavarok. Klinikánk a legújabb generációs szívritmus holter készülékekkel áll az Ön rendelkezésére.

Vérnyomás holter:

A vérnyomás 24 órás megfigyelését teszi lehetővé. Ha olyan tüneteket észlel mint a fejfájás, fülzúgás, szédülés, ájulás, mellkasi szorítás akkor a legújabb generációs készülékekkel állunk rendelkezésére, emellett természetesen tanácsot kaphat a további gyógykezelésre és az állapotának követésére is.

Ergometria- terhelési teszt

A szívizom állapotát vizsgáljuk ennek a módszernek a segítségével. Ha olyan tüneteket észlel mint pl.fáradékonyság esetleg mellkasi szorítás munka vagy akár séta közben – akkor Önnek erre a vizsgálatra
van szüksége.

A nyaki ütőerek ultrahangos (Color Doppler) vizsgálata

A nyaki ütőerek ultrahangos vizsgálatával a nyakban lévő főbb ereket vizsgálják, a vér áramlási sebességét a véráramlást akadályozó tényezőket figyelik meg vele.Felmérhető segítségével az agyi keringés esetleges zavara ill. a szélütés kockázata. A nyaki ütőerek szükületének mértéke is meghatározható a vizsgálat segítségével.

Ha olyan tünetei vannak mint a szédülés, eszméletvesztés, ideiglenes vagy tartós gyengeség, esetleg egy végtag mozgathatóságának csökkenése vagy teljes kiesése, a beszéd ideiglenes akadályozottsága, akkor ezt a vizsgálatot kellene elvégeznie.

A kéz és láb erek ultrahangos vizsgálata

A kéz és láb erek esetleges szükületét állapítja meg. Ha olyan tüneteket észlel mint a lábszár izmainak fájdalma, görcse, lábdagadás, visszerek a lábon, a lábszár bőrének elváltozása akkor ezt a vizsgálatot javasoljuk.

Partnerek

JugoLab           Uniqa